Voor mijn ruimtelijk- historische onderzoeken ontwikkelde ik een methodiek, waarbij kadastrale informatie de kapstok is waar ik andere informatie aan op hang. Werken met kadastrale informatie is goed te doen omdat het kadastrale archief grotendeels ontsloten wordt door het programma “Kadaster Archiefviewer”, dat beschikbaar is op enkele regionale archieven. Op verzoek van het BHIC (Brabants Historisch Informatie Centrum) gaf ik workshops over het gebruik van dit programma. U kunt hier een door mij geschreven uitleg van het programma downloaden.
Om na te gaan welke gebouwen en percelen iemand bezat, beschreef ik een zoekmethode om daar achter te komen. Interessant voor genealogen! Kijk hieronder naar het artikel “Hadden je voorouders onroerend goed?”.
Wat is de Kadaster Archiefviewer?
Een verhandeling met voorbeelden en tips over het in diverse Regionale Historische Centra beschikbare programma om het kadasterarchief te bekijken.
Lees hier de verhandeling over de Kadaster Archiefviewer
Artikel uit “Terzake”.
Bij de opening van de eerste kadasterbalie in het Regionaal Archief in Groningen hield ik een inleiding over mijn onderzoek met behulp van het kadastrale archief. Naar aanleiding daarvan verscheen in dit blad van het Kadaster een artikel over het boek “Wonen in Dammen en Mijnen”, waarvoor de kadastrale historie belangrijke gegevens opleverde.
Lees het artikel in Terzake (mei 2013)
Hadden je voorouders onroerend goed?
Het zoeken naar panden of grond die personen in bezit hadden kan heel interessante gegevens opleveren. En daarmee beschik je mooi materiaal om bijvoorbeeld je stamboom mee aan te vullen!
Lees het artikel “Hadden je voorouders onroerend goed?”
Een gestructureerde PERCEELHISTORIE maken in Word?